Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 22.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Ympäristönsuojelulain 92 §:n mukainen lausuma koskien luvan selventämistä / Rudus Oy

HOLDno-2019-79

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kirsi Järvinen, ympäristösihteeri, kirsi.m.jarvinen@hollola.fi

Perustelut

Rudus Oy on jättänyt Hollolan kuntaan  maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisen yhteislupahakemuksen koskien seuraavia toimintoja:

  • maa-ainesten ottaminen (kalliokiviaineksen louhinta) ja murskaus;
  • pilaantumattoman ylijäämämaan vastaanotto, jalostus ja loppusijoitus;
  • mullan valmistus;
  • pienimuotoinen vesiseulonta;
  • muualla tuotetun ja jalostetun kiviaineksen murskaus, jalostus ja välivarastointi.

 

Toiminta sijoittuu Hollolan kunnan Okeroisten kylään kiinteistölle Kuusistonmetsä RN:o 24:3 (98-435-24-3). Kyseessä on Korkeamäen kiviainesalue.

Lupahakemuksella haetaan ympäristönsuojelulain ja maa-aineslain mukaista yhteistä ympäristö- ja maa-aineslupaa koskien yllä mainittuja toimintoja. Lupaa haetaan 15 vuodeksi. Suunnitelma-alue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Ottamisalueen pinta-ala on 20,66 hehtaaria ja haettu kokonaisottomäärä 2 315 000 m3. Kyseessä on kallioalue, jossa on olemassa olevaa toimintaa. Haettavalla luvalla halutaan muuttaa toiminta-alueen laajuutta ja toiminta-aikoja. Hakemuksen mukainen toiminta on välivaihe alueen pitkäaikaisessa toiminnassa. Aluetta ei maisemoida nyt haetun lupajakson aikana. Alueelle on toteutettu ympäristövaikutusten arviointimenettely. 

Rudus Oy hakee lisäksi maa-aineslain 21 §:n mukaista lupaa aloittaa maa-ainesten ottaminen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman sekä ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa aloittaa lupamääräysten mukainen toiminta muutoksenhausta huolimatta. 

Liitteenä olevassa maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisessa yhteisluvassa on kuvattu hakemus ja asian käsittely sekä annettu ehdotus maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisesta yhteisluvasta perusteluineen.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Järvinen, ympäristösihteeri, kirsi.m.jarvinen@hollola.fi

Valvontajaosto päättää myöntää Rudus Oy:lle liitteen mukaisesti maa-aineslain 4 §:n luvan maa-ainesten ottamiseen ja ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen luvan kallion louhintaan ja murskaukseen, muualta tuotavan louheen murskaukseen, pilaantumattoman ylijäämämaan vastaanottoon, jalostukseen ja loppusijoitukseen sekä vesiseulontaan Hollolan kunnan Okeroisten kylän kiinteistöllä 98-453-24-3 (Kuusistonmetsä). Lisäksi hakijalle myönnetään liitteen mukaisesti lupa toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jenna Kenttä, ympäristötarkastaja, jenna.kentta@hollola.fi

Perustelut

Tausta

Rudus Oy:llä on Hollolan valvontajaoston 30.1.2019 § 3 myöntämä maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukainen yhteislupa kalliokiviaineksen louhintaan ja murskaukseen kiinteistöllä 98-435-24-3 Hollolan Okeroisissa. Kyseessä on Korkeamäen kiviainesalue. Lupa on voimassa 6.2.2034 saakka.

Lupapäätöksen mukaan alin sallittu ottotaso on + 99 mpy. Kohde ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella ja pohjaveden pinnankorkeus alueella ja sen ympäristössä vaihtelee paljon, kuten kallioperässä lähes poikkeuksetta.  

Hakemus

Rudus Oy hakee lupaa vähäiseen poikkeamiseen alimmasta ottotasosta. Tarkoituksena olisi louhia noin 3-5 metriä syvä ja kooltaan noin 5-10 m * 5-10 m allas hulevesien varastointia varten. Altaaseen varastoituvalla vedellä saataisiin varmistettua veden riittävyys lupamääräyksissä edellytettyihin pölyntorjuntatoimenpiteisiin erityisesti kuivina jaksoina.

Kohdalla, johon allas on tarkoitus louhia, on nykyinen ottotaso + 100 mpy. Muutosta lupamääräykseen haetaan siten, että altaan kohdalla alin sallittu ottotaso olisi +95..97 mpy. Louhinta ei ulottuisi pohjavesipinnan alapuolelle. Liitteenä kuva altaan likimääräisestä sijainnista.

Hämeen ELY-keskus on toimittanut hakijalle kannanoton, jonka mukaan kyseinen toimenpide ei aiheuta sellaisia vaikutuksia, joiden johdosta vesilain mukainen lupa olisi tarpeen, sillä louhinta ei ulotu pohjavesipinnan alapuolelle.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Järvinen, ympäristösihteeri, kirsi.m.jarvinen@hollola.fi

Hollolan valvontajaosto myöntää Rudus Oy:lle hakemuksen mukaisen luvan vähäiseen poikkeamiseen maa-aines- ja ympäristöluvassa annetuista lupamääräyksistä sekä ottosuunnitelmasta. Alueelle voidaan louhia kuvatun mukainen 3-5 metriä syvä (pohjataso +95...97) ja enintään 10 * 10 metrin kokoinen allas hulevesien varastointiin.

Perustelut

Lainsäädäntö

Maa-aineslain (555/1981) 16 §:n mukaan Lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin. 

Edellä tarkoitettu muutos on merkittävä lupa-asiakirjoihin ja ilmoitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Maa-aineslain muutosta koskevan hallituksen esityksen 110/2004 mukaan, kun muutoksella ei olisi vaikutuksia muiden oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, lupaviranomainen voisi maa-aineslain 13 §:n nojalla harkita kuulemisen tarpeellisuutta.

Tosiseikat ja johtopäätökset

Valvontajaoston näkemyksen mukaan hakemuksen mukainen poikkeaminen ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin. Näin ollen myös hakemuksesta kuuleminen on katsottu tarpeettomaksi. Hulevesialtaan louhinnan vaikutus kokonaislouhintamäärään on erittäin vähäinen, eikä toimenpiteellä katsota olevan vaikutuksia pohjavesiolosuhteisiin. Aiempien tutkimusten, alueesta tehdyn YVA-selostuksen sekä Hämeen ELY-keskuksen kannanoton perusteella altaan pohjataso ei tule olemaan sijoituspaikan pohjavesipintaa alempana eikä altaan louhimisella tule olemaan vaikutuksia alueen pohjavesiolosuhteisiin. Altaan louhiminen tulee parantamaan laitoksen pölyntorjuntavalmiuksia. 

Maksu

Hollolan maa-ainestaksan mukaisesti ottamissuunnitelman muutoksen tarkistamisesta peritään perusmaksuna siltä osin kuin se koskee voimassa olevan ottamisluvan mukaista aluetta (maa-aineslaki 16 §) 210,00 €. Lasku lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta hallintovalituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta. Muutoksenhakuohjeet päätöksen liitteenä.

 

Päätöspäivä on 20.1.2021.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Asia
Kyseessä on ympäristönsuojelulain (527/2014) 92 §:n mukainen kirjallinen lausuma ympäristölupamääräysten selventämiseksi.

Toiminnanharjoittaja 
Rudus Oy
PL 42 (Karvaamokuja 2a)
00381 Helsinki
 

Asian vireilletulo
Rudus Oy on 8.4.2022 päivätyssä kirjeessään esittänyt pyynnön ympäristöluvan selventämiseksi.

Selvennyspyyntö

Taustaa
Rudus Oy:llä on Hollolan kunnassa sijaitsevalla Korkeamäen kiviainesalueella kiinteistöllä 98-453-24-3 Hollolan kunnan elinvoimavaliokunnan valvontajaoston myöntämä maa-aines- ja ympäristölupa kalliokiviaineksen louhintaan ja murskaukseen, muualta tuotavan louheen murskaukseen, pilaantumattoman ylijäämämaan vastaanottoon jalostus- ja loppusijoitustarkoituksessa, mullan valmistukseen, pienimuotoiseen vesiseulontaan ja muualla jalostettujen kiviainestuotteiden välivarastointiin sekä käsittelyyn. Yhteislupapäätös on annettu 6.2.2019 ja se on voimassa 6.2.2034 saakka.

Lupapäätöksen mukaan toimintaa alueella on harjoitettava 18.9.2018 jätetyn ja 7.11.2018 täydennetyn lupahakemuksen mukaisesti. Lupahakemuksessa on esitetty, että muualta tuotavaa kiviainesta ja ylijäämämaata otetaan alueelle vastaan enintään 49 000 t/a. Lisäksi lupahakemuksessa on esitetty, että muualla jalostettujen kiviaines-tuotteiden välivarastointi ja jatkojalostus sisältyy toimintaan, mutta määrää ei ole tarkemmin eritelty hakemuksessa eikä lupapäätöksessä.

Rudus Oy:n selvennyspyyntö
Rudus Oy pyytää viranomaiselta selvennystä siihen, minkä verran muualla jalostettua kiviainestuotetta voidaan luvan mukaisesti välivarastoida ja jatkojalostaa kyseessä olevalla toiminta-alueella.
Muualla jalostettujen kiviainestuotteiden välivarastoinnin ja jatkojalostuksen enimmäismääräksi esitetään 400 000 t/a. Keskimäärin alueelle otetaan muualta peräisin olevaa puhdasta kiviainetuotetta (louhetta) kiviainestuotannon raaka-aineeksi 5 000–20 000 t/a. Suurempia määriä voidaan ottaa lähialueen rakennusprojektien yhteydessä.
Suuremmat louheen vastaanottomäärät liittyvät lähialueen rakennusprojekteihin, jolloin louhekuljetuksia voi hetkellisesti olla paljon. Kuljetusten lisääntyminen on kuitenkin lyhytaikaista. Lisäksi osa louhetta tuovista ajoneuvoista kuljettaa paluukuormina valmiita kiviaineksia. Muilta osin toiminta pysyy sellaisena kuin lupahakemuksessa on esitetty ja siitä annetuissa päätöksissä on edellytetty.
Muualta tuotavan kiviainestuotteiden vastaanottomäärän tarkentaminen ei muuta ympäristöluvan mukaisen toiminnan vaikutuksia ympäristöön merkittävästi, sillä toiminta ei muutu raaka-aineen alkuperää lukuun ottamatta. Vuosittainen murskausmäärä pysyy ennallaan (enintään 800 000 t/a) ja toiminta-aikoihin ei haeta muutoksia.

Selvennyspyynnön täydennys
Hakija on 25.5.2022 täydentänyt selvennyspyyntöä liikennemääriä koskevilla tiedoilla:

Arvio liikennemäärän lisääntymisestä:
Liikennemäärä kasvaa keskimääräisellä vastaanotettavalla louhemäärällä (laskettu arviolla 10 000 – 40 000 tonnia vuodessa) 1-5 autolla päivässä. Esitetyllä maksimimäärällä (400 000 t/a) liikennemäärä kasvaisi laskennallisesti siis maksimissaan noin 50 autolla päivässä, arvioitu todellinen kasvu on noin 30 autoa päivässä ja tällöinkin kyse on hetkellisestä liikenteen lisääntymisestä. Todellisuudessa kasvu ei ole esitetyn suuruinen, sillä osa autoista ajaisi alueella joka tapauksessa (ottaa paluukuorman).
Liikennemäärän kasvu ei ole merkittävä alueen sijainti ja alueelle tuleva tieyhteys huomioiden. Helsingintien liikennemäärä oli vuonna 2021 Väyläviraston tietojen mukaan 1969 ajoneuvoa vuorokaudessa

Sanallinen arvio meluvaikutuksista:
Esitetty tarkennus ei lisää merkittävästi toiminnan melupäästöjä. Murskausmäärä ei lisäänny luvan mukaisesta maksimimäärästä ja osa louhetta tuovista autoista käy alueella joka tapauksessa (ottaa paluukuorman). Alueelle tuleva tie on asfaltoitu. Lisääntyvää melua syntyy jossakin määrin ainoastaan kuljetuksesta ja murskeen kippaamisesta. Kippaamisen ääni ei eroa merkittävästi alueella syntyvästä muusta melusta (esim. murskan syöttö).

Selvennyksen perustelut
Nykylainsäädännön mukaan kierrätyskiviainekset eivät ole jätettä (kts. Hämeen ELY-keskuksen tarkastuskertomus Korkeamäen kiviainesalueelta 18.10.2018, sivu 2). Vastaanotettava muualla jalostettu puhdas kiviainestuote tuodaan alueelle edelleen jalostettavaksi luvitetuilta rakennuspaikoilta, joilla ei ole mahdollisuutta kiven jalostamiselle tuotteiksi, ja louhe on joka tapauksessa siirrettävä muualle käsiteltäväksi. Vastaanotettava kiviaines vastaa laadultaan sellaisia kiviaineksia, jotka on tarkoituksella louhittu kiviainestuotannon raaka-aineeksi.
Korkeamäen kiviainesalue soveltuu hyvin tällaiseen toimintaan, sillä alue on jo valmiiksi rakennettu isojen kivimäärien käsittelyä varten ja alueelle on rakennettu tukitoiminta-alue esimerkiksi prosessissa tarvittavan polttoaineen säilytykseen. Alueella on olemassa pitkältä ajalta tarkkailutietoa toiminnanympäristövaikutuksista ja seurantaa jatketaan edelleen.

Rudus Oy:n hakemuksen mukaan esitetty selvennyspyyntö ei muuta luvitettua toimintaa, vaan kyseessä on ainoastaan jo luvitetun vastaanottotoiminnan tarkennus vastaanottomäärien osalta. Esitetyn vastaanotettavan kiviainestuotteen vastaanotto on luvan mukaisesti sallittua, mutta määrää ei ole esitetty lupahakemuksessa, eikä toisaalta määrätty lupapäätöksessäkään. Epäselvyyksien välttämäseksi on perusteltua, että viranomainen selventää lupapäätöstä tältä osin.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Hollolan kunnan elinvoimavaliokunnan valvontajaosto antaa ympäristönsuojelulain 92 §:n mukaisen lausuman Rudus Oy:n pyynnöstä. Valvontajaosto täsmentää Rudus Oy:n yhteisluvassa (elinvoimavaliokunnan valvontajaosto 30.01.2019 § 3) sallittuja enimmäismääriä siten, että muualla jalostettujen kiviainestuotteiden välivarastoinnin ja jatkojalostuksen enimmäismäärä on 400 000 t/a.

Valvontajaosto toteaa, että murskattavan kiviaineksen kokonaismäärä ei saa ylittää voimassa olevassa yhteisluvassa säädettyjä määriä (800 000 t/a). Mikäli vuosittaisia murskausmääriä halutaan kasvattaa, tulee asia käsitellä ympäristöluvan muutoksena.

Määrä täsmennetään luvan hakemusosiossa olevaan taulukkoon seuraavasti (täsmennetty määrä korostettu lihavoinnilla):

Toiminto

Ympäristölupa ESAVI 2013 /

Maa-aineslupa Hollola 2013

Hakemus

Ottamisalue

9,8 ha

20,66 ha

Louhinta

1,55 milj. m3

200 000 m3/a (enint.)

2, 315 milj. m3

154 333 m3/a (keskim.)

Murskaus

690 000 t/a (enint.)

800 000 t/a (enint.)

Kierrätyskivien ja ylijäämämaan

vastaanotto ja käsittely

20 000 t/a (enint.)

49 000 t/a (enint.)

Purkubetonin ja tiilien vastaanotto

ja käsittely

7 000 t/a (enint., sisältyy edelliseen)

Ei sisälly hakemukseen, koska

toimintaa harjoitetaan jatkossa

toisella alueella

Muualla jalostettujen kiviainestuotteiden

välivarastointi

ja jatkojalostus

sisältyy

sisältyy

400 000 t/a

Vesiseulonta

20 000 t/a (enint.)

10 000 t/a (enint.)

 

Lausuman perustelut
Rudus Oy:n esitys ei lisää ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia tai riskejä, sillä yhteisluvan mukaisia murskausmääriä (800 000 t/a) tai toiminta-aikoja ei muuteta. Hakemuksen täydennyksen mukaan täsmennys ei lisää merkittävästi toiminnan liikenteestä aiheutuvia meluhaittoja. Näin ollen ympäristölupaa ei ole tarpeen muuttaa ja asia voidaan käsitellä ympäristönsuojelulain 92 §:n mukaisena lausumana. Ympäristönsuojelulain 92 §:n mukaan lupaviranomainen voi toiminnanharjoittajan tai valvontaviranomaisen pyynnöstä saattaa ympäristöluvan tiedot ajan tasalle antamalla asiasta kirjallisen lausuman. Lausuma voidaan antaa, jos se on merkitykseltään selventävä eikä sillä muuteta luvan tosiasiallista sisältöä niin, että muutoksesta voisi aiheutua ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa taikka muutosta kenenkään oikeuteen tai etuun. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Rudus Oy