Kunnanhallitus, kokous 21.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 162 Pyhäniemen vanhainkoti Ehtootie 26 myyntiin liittyvä peltojen myyntipäätös

HOLDno-2019-627

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kiinteistön myyntitilanne:

  • Tilat jäivät tyhjäksi 1.4.2017 PHHYKY:n lakkautettua toiminnan
  • Kesällä 2017: Tiloista on tehty markkina-arvio/Helenius: 1,4-1,6 milj. euroa (tavoitehinta)
  • Kesällä 2018: Tiloista on tehty myyntiarvio, mikä päätynyt arvioon 0,4 milj. euroa 
  • Tammikuu 2019: Tilat olleet Habitan myynnissä ja eri sivustoilla hintaan 0,75 milj. euroa (sisältää maa-alueen 1,6 ha)

Pyhäniemen Vanhainkodin muutostöihin on saatu v. 2010 valtionosuutta 265 000 euroa. Perustamishankkeeseen saatua valtionosuutta tai -avustusta vastaava suhteellinen osa hankitun omaisuuden käyvästä arvosta voidaan kokonaan tai osaksi määrätä palautettavaksi valtiolle, jos hankittu omaisuus luovutetaan taikka jos toiminta lopetetaan tai omaisuuden käyttötarkoitusta muutetaan pysyvästi eikä omaisuutta käytetä muuhun valtionosuuteen tai -avustukseen oikeuttavaan toimintaan. Valtionosuutta tai -avustusta ei kuitenkaan voida periä takaisin sellaisella perusteella, joka on syntynyt myöhemmin kuin 15 vuoden kuluttua hankkeen valtionosuus- tai -avustusselvityksen antamisesta.

Lämpölaitoksen perustiedot:

  • Ehtootie 26
  • 16730 Kutajärvi
  • Rakennusvuosi 1998
  • Laajuus 90 brm2
  • Lämmöntuotanto vuosittain n.800-900MWh, vanhainkodin nykykäytöllä
  • Toimintaperiaate: hakelämpölaitos
  • 2 kpl varaöljykattiloita ja tasaussäiliö vanhainkodin kellarissa
  • Kokonaistila n. 4000 brm2 
  • Lämmitys ja vakuutuskulut n. 80 000 €/vuosi 

Lämpölaitos tuottaa tällä hetkellä lämpöä vanhainkodille, Sosiaalipsykiatriselle säätiölle Mentelle (vanha B-sairaala) ja D/E rivitaloille. A-C rivitalojen omistaja on irtisanonut lämpösopimuksen viime keväänä.
Lämmöntuotannosta on tehty sopimus vuoteen 2026 päättyvällä sopimuksella Hollolan Energiaosuuskunnan kanssa, joka vastaa energian tuotannosta ja laitoksen ylläpidosta. Ostoenergian hinta on 54,95€/MWh tällä hetkellä. Hollolan kunta myy energiaa Mentelle ja D ja E rivitaloille 69,52€/MWh veloitushinnalla.

Laitoksen kuntoa on arvioitu tänä keväänä konsultin toimesta ja laitos vaatii lähitulevaisuudessa noin 100.000€:n peruskorjauksen, jolla on arvioitu selvittävän 10 seuraavaa vuotta. Kattilan uusimisen ajankohta ajoittuu 10 vuoden päähän ja alustava saneerauskustannus on noin 200.000 - 250.000€.
Verkostolle ei ole arvioitu tarvetta saneeraukselle seuraavan 10 vuoden aikana.

Rivitalojen myynnin ja vanhainkodin mahdollisen tulevan myynnin seurauksena Hollolan kunnalle ei jää roolia lämpölaitosyrittäjänä, joten kunnan on järkevintä pyrkiä eroon lämpölaitoksesta.
Vaihtoehtoina on myydä lämpölaitos erikseen tai vanhainkodin myynnin yhteydessä.
Erikseen myytäessä myytäisiin hakelämpölaitos verkostoineen lukuun ottamatta vanhainkodin kellarissa olevia öljykattiloita ja tasaussäiliötä. Öljykattilan ja tasaussäilöt joudutaan myymään vanhaikodin yhteydessä, koska vanhainkodin on tarvittaessa pystyttävä olemaan omavarainen lämmön osalta.

Lämpölaitoksen epäselvä määrittely vaikeuttaa Pyhäniemen vanhainkodin myyntiä. Lämpölaitoksen iän ja korjausvelan vuoksi on arvioitu, että mahdollinen kauppahinta jää vähäiseksi. Mikäli vanhainkodin tulevalla ostajalla ei ole valmiutta ostaa myös lämpölaitosta, tulevan ostajan pitäisi sitoutua lämpölaitoksen käyttäjäksi vähintään 5 vuoden sopimuksella ja öljykattiloista, sekä tasaussäiliöstä on tehtävä käyttösopimus samassa yhteydessä ostajan ja lämmöntuottajan kanssa.

Pyhäniemen vanhainkodin aluetta ei ole lohkottu tontiksi. Epäselvä tilanne vaikeuttaa myyntiä. Määräala tulisi vuokrata ja lohkoa tontiksi, jolta osin voidaan antaa myöhempi myyntioptio. Määräala on elinvoiman palvelualueella määritelty 21 600  m2 ja vuokrahinta 8 e/m2 x 0,05 eli 8 640 e/vuosi sidottuna elinkustannusindeksiin. Liitteenä maa-alueen rajauskartta

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus määrittelee Pyhäniemen ent. vanhainkodin myyntiin liittyen seuraavat periaatteet:

  • Rakennuksien myynnin yhteydessä maa-alue vuokrataan 8 640 e/v vuokrahintaan (sidottuna elinkustannusindeksiin) liitekartan mukaisesti- myöhemmin, kun määräala on lohkottu, kunta myy tontin 8 e/m2 hintaan
  • Lämpövoimalaitos pyritään ensisijaisesti myymään ent. vanhainkotirakennuksen ostajalle tai toissijaisesti asettamaan julkiseen myyntiin niin, että rakennuksen ostaja sitoutuu lämpöenergian ostoon vähintään viideksi vuodeksi. Tältä osin asian valmistelu ja toimeenpano annetaan elinvoiman palvelualueelle. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan Pyhäniemen vanhainkodin käyttö päättyi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän päätöksellä maaliskuussa 2017. Kiinteistö on sen jälkeen ollut myynnissä, mutta myyntitoimenpiteet eivät ole johtaneet tuloksiin. Viimeksi kiinteistön myyntiä käsiteltiin tarjouksen pohjalta kunnanhallituksessa 30.3.2020, jolloin kiinteistön myynti annettiin elinvoiman palvelualueen tehtäväksi.

Elinvoiman palvelualue esittää, että kiinteistö asetetaan myyntiin kunnan nettisivustolle ja liike.info-sivustolle touko-elokuun ajaksi seuraavin kriteerein:

  • 250 000 euroa kaikki n. 2,5 ha alueella sijaitsevat rakennukset, myös lämpövoimalaitos sekä siihen liittyvien sopimusten siirto velvoitteineen ja vastuineen
  • n. 2,5 ha määräala, vuokrahinta 10 000 euroa/vuosi

Kunnalla on valmius laatia alueelle hankekaava. Kaavan hyväksymisen jälkeen kunnalla on valmius myydä muodostuva tontti 8 e/m2 hintaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päätöksellään 4.12.2019 päättänyt olla perimättä takaisin kiinteistön kunnostukseen maksettuja valtionosuuksia. Päätös liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että Pyhäniemen ent. vanhainkodin asettamisesta myyntiin kunnan nettisivustolle ja liike.info-sivustolle touko-elokuun ajaksi seuraavin kriteerein:

  • 250 000 euroa, sis. kaikki n. 2,5 ha alueella sijaitsevat rakennukset, myös lämpövoimalaitos sekä siihen liittyvien sopimusten siirto velvoitteineen ja vastuineen
  • n. 2,5 ha määräala, vuokrahinta 10 000 euroa/vuosi

Kunnalla on valmius laatia alueelle hankekaava. Kaavan hyväksymisen jälkeen kunnalla on valmius myydä muodostuva tontti 8 e/m2 hintaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan Pyhäniemen vanhainkodin käyttö päättyi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän päätöksellä maaliskuussa 2017. Kiinteistö on sen jälkeen ollut myynnissä, mutta myyntitoimenpiteet eivät ole johtaneet tuloksiin. Viimeksi kiinteistön myyntiä käsiteltiin kunnanhallituksessa 14.4.2020. Tuolloin kunnanhallitus päätti, että Pyhäniemen ent. vanhainkodin asettamisesta myyntiin kunnan nettisivustolle ja liike.info-sivustolle.

Myyntitoimeksiannot eivät ole johtaneet toivottuun tulokseen. Syksyn 2020 aikana on etsitty uusia ratkaisuja, mutta on päädytty siihen, että vallitsevassa tilanteessa asiantuntijan käyttäminen välittäjänä johtaisi parempaan lopputulokseen.

Tämän esityslistan liitteenä on kauppakirjaluonnos, sekä siihen liittyvä liiteluettelo. Toimeksiannon taustaa avaava muistio on tämän esityslistan oheismateriaalina.

Kunnanhallitukselle esitetään, että kiinteistö annetaan toimeksiantona myyntiin AAA Arena Oy LKV (A) / Galleria Merja Rautio LKV:lle, toimeksiantosopimus-liitteen mukaisin ehdoin. Toimeksianto sisältää mm seuraavat asiat:

  • toimeksiannon kokonaisuus sisältää kiinteistön (ml maapohja) ja  kaikki n. 2,5 ha alueella sijaitsevat rakennukset, myös lämpövoimalaitos sekä siihen liittyvien sopimusten siirto velvoitteineen ja vastuineen
  • myyntihintapyyntö on 250.000
  • toimeksianto on voimassa toistaiseksi, 4 kuukauden jaksoissa

Koska nyt myynnissä olevan kiinteistön mahdollinen myynti edellyttää kunnalta erittäin nopeaa reagointia saatavaan tarjoukseen, kunnan tulisi valtuuttaa edustajansa tarjousta koskeviin keskusteluihin, sekä saadun tarjouksen hyväksymiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että Pyhäniemen entinen vanhainkoti annetaan toimeksiantona myyntiin AAA Arena Oy LKV (A) / Galleria Merja Rautio LKV:lle, toimeksiantosopimus-liitteen mukaisin ehdoin.

Lisäksi kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan käymään ostotarjouksen antajan kanssa tarvittavat keskustelut sekä hyväksymään ostajaehdokkaan tekemän tarjouksen ja allekirjoittamaan kauppaan liittyvät asiakirjat.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 30.11.2020, että Pyhäniemen entinen vanhainkoti annetaan toimeksiantona myyntiin AAA Arena Oy LKV (A) / Galleria Merja Rautio LKV:lle. Sopimus on voimassa toistaiseksi neljän kuukauden jaksoissa niin, että se voidaan kirjallisesti irtisanoa viimeistään kymmenen päivää ennen seuraavan sopimuskauden alkamista. Seuraava sopimuskausi alkaa 1.12.2021.

Pyhäniemen vanhainkoti on ollut tyhjillään lähes 5 vuotta. Sen myymiseksi on tehty useampia ponnistuksi vuodesta 2017 lähtien tuloksetta. Nykyisen toimeksiantaja on kiinteistönvälittäjänä spesialisoitunut vaikeiden ja haasteellisten kohteiden myyntiin. Heidän kokemuksensa mukaaan työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja ammattitaitoa. Kohdetta on markkinoitu mainoon ja ilmoittelun kautta, mutta suurin työ on tehty suorin yhteyksin asiakkaisiin. Vaativien kohteiden myynti vaatii aikaa, jopa kolmen vuoden myyntiponnistelut. Koronan vuoksi myynti ja asiakkaisen lainansaanti ovat normaalia haastavampia.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että toimeksiantosopimus irtisanotaan AAA Arena Oy LKV (A) / Galleria Merja Rautio LKV:n kanssa.

Elinvoiman palvelualue valmistelee jatkosuunnitelman etenemisestä kiinteistön osalta.

Päätös

Keskustelun kuluessa Hannu Siljander esitti Helena Maattolan  ensin kannattamana, että kiinteistönvälittäjän toimeksiantoa jatketaan toistaiseksi.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kunnanjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu esitys, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys ja ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan esitystä, äänestävät ”jaa” ja ne, jotka kannattavat Siljanderin  esitystä, äänestävät ”ei”. –Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 4 jaa-ääntä ja 7 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallitus oli hyväksynyt Siljanderin esityksen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 4 kpl 36%

    Kati Pölönen, Toini Louekoski-Huttunen, Kristian Saarnio, Jarkko Niemi

  • Ei 7 kpl 64%

    Hannu Siljander, Helena Maattola, Minna Halme, Aki Markkola, Teemu Laine, Satu Segersven, Teemu Kinnari

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Pyhänimen ent. vanhainkoti on ollut pääosin käyttämättä keväästä 2017 alkaen sen jälkeen, kun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä päätti tiloissa toimintansa. Vanhainkodin myyntiä on edistetty kunnan, Tilapalvelu Oy:n ja kiinteistövälittäjien toimin.

Kohteen myynti on haasteellista, koska kohde on suuri, sijainti on päätieväyliltä sivussa ja julkisivu on suojeltu. Alueen kaavoitus on käynnissä. Vanhainkoti sijaitsee määräalalla; lohkominen on tarkoitus suorittaa, kun kaava on hyväksytty ja lainvoimainen.

Kunnalla on jatkon osalta käytössä seuraavia vaihtoehtoja:

  • jatketaan nykyistä välitystoimeksiantoa 
  • haetaan uusi kiinteistövälittäjä 
  • toteutetaan huutokauppamenettely

Mikäli myyntiä välittäjän kautta jatketaan, pyyntihintaa olisi tarkoituksenmkaista alentaa.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus irtisanoo Pyhäniemen ent. vanhainkotia koskevan välityssopimuksen Galleria Merja Raution kanssa päättymään 31.3.2022. Kunnanhallitus käsittelee kokouksessaan 14.3.3022 jatkotoimenpiteitä myynnin osalta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 14.2.2022 päättänyt irtisanoa Pyhäniemen ent. vanhainkodin myyntitoimeksiantosopimuksen.

Kunnanhallituksen tulee päättää jatkotoimenpiteistä.

Alueella on käynnissä Pyhäniemen vanhainkodin ympäristön asemakaava, asemakaavaan liittyvä osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä lokakuussa 2020. Tavoitteena on jatkaa alueen asemakaavaa laatimalla kaavaluonnos/ luonnosvaihtoehdot kevään 2022 aikana. Asemakaavan nähtävillä olleeseen aineistoon (OAS) voi tutustua kunnan nettisivuilla: https://www.hollola.fi/pyhaniemen-vanhainkodin-ymparisto > aloitusvaihe.

Kunnan asettamana tavoitteena asemakaavoitukselle on monipuolinen ja joustava käyttötarkoitus.

Rakennuksesta on laadittu rakennushistoriallinen selvitys, joka on esityslistan oheismateriaalina.

Rakennuksen arvot kohdistuvat julkisivuihin. Rakennuksen sisätiloihin ei kohdennu mitään rajoitteita, kun julkisivut ja sen ominaispiirteet säilyvät.

Vanhainkodin välittömässä läheisyydessä on Kutajärvi. Järvi kuuluu Natura2000-verkostoon, joka asettaa alueelle erityisehtoja. Kunta omistaa vanhainkodin ja Kutajärven väliin sijoittuvan peltoalueen, mutta rantaan rajoittuva noin 100 metrin levyinen kaistale on valtion omistuksessa.

Kunnanhallitukselle annetaan tilannekatsaus.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää neuvottelut ent. Pyhäniemen vanhainkodin tilojen myymisestä ja asettaa mahdolliset myyntiehdot ja -tavoitteet.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Galleria Rautio on kiinteistökaupan välittäjänä toimittanut Hollolan kunnalle kiinteistökauppatarjouksen 240 000 euroa ja kauppakirjaluonnoksen koskien liitteessä 1 rajatulla alueella olevien Pyhäniemen vanhainkodin rakennusten sekä Biolämpölaitoksen liiketoiminnan myymisestä kauppakirjaluonnoksen mukaisesti.

Biolämpölaitoksen liiketoiminta pitää sisällään Hollolan Energiaosuuskunnan lämpöyrittäjäpalvelun ostosopimuksen (26.7.2017) sekä Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön lämmön ja sähkön myyntisopimuksen (27.11.2003). 

Alueella on valtuuston 03.04.2017 hyväksymä strateginen yleiskaava. Asemakaavan laatiminen alueelle on vireillä ja tavoitteena on hyväksyä asemakaava vuoden 2023 aikana.

Ostaja Softsolution Oy:n toimiala on "Software development and sales especially for export to Germany, Switzerland and Austria." Yritys on toiminut Lahdessa vuodesta 1994. Yritys on laajentamassa toimialaansa seuraavien vuosien aikana "farming and started to acquire some farm land. We want to develop farming in a reasonable ecological way, specializing".  Yritys kasvattaa, kerää, käsittelee, säilyttää ja varastoi (processing harvested berries, storage of products) marjoja ja yrttejä.

Ostaja on ilmoittanut tarvitsevansa lisäksi kasvien viljelyyn 5-10 ha alueen viljelysmaata. Kunta omistaa Pyhäniemen kartanon ja ent. vanhainkodin ympäristössä n. 60-70 ha tällä hetkellä vuokralle annettua viljelysmaata. Kunnan tulee, kaupan yhteydessä, ilmaista valmiutensa myöhemmin myydä peltomaata toiminnan vaatimaan tarkoitukseen (erillisellä kaupalla) ja valmius edistää tarkoituksen edellyttämää yritystoimintaa kaavaprosessissa. 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Pyhäniemen vanhainkodin rakennusten ja Biolämpölaitoksen liiketoiminnan sekä n. 25 000 m2 määräalan myymisen esitetyn  kauppakirjaluonnoksen, liitteenä olevien sopimusluonnosten sekä  karttaliitteen osoittamalla tavalla. Kauppakirjaan tullaan liittämään siirtyvät sopimukset ja tarvittavat muut liitteet.

Esittelijälle varataan mahdollisuus tehdä rakennusten kauppakirjaluonnokseen kaupan edellyttämiä muutoksia ja korjauksia, mitkä eivät olennaisin osin muuta kaupan keskeisiä ehtoja.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Marko Kohvakka, nuorempi maankäyttöinsinööri, marko.kohvakka@hollola.fi
  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Määräalan myyminen kiinteistöstä KUNTALA 98-441-1-552

Hollolan kunta on myymässä noin 28 hehtaarin määräalaa kiinteistöstä KUNTALA (98-441-1-552) Oy Softsolution Ltd nimiselle yhtiölle.

Määräala sisältää peruspeltolohkot:                             

098 06247 32 Altaanvieri, n. 5,08 ha

098 00171 67 Altaantakunen, 0,32 ha

098 00170 66 Löytöpelto, n. 2,38 ha

098 08280 28 Isopelto 1, n. 13,16 ha

098 08281 29 Isopelto 2, n. 4,19 ha

098 07858 91 Isopelto Suo, n 1,61 ha

Peltolohkojen pinta-alat ovat suuntaa antavia ja perustuvat lohkokartoille merkittyihin pinta-aloihin. Peltolohkoihin ei kohdistu tukioikeuksia, eikä sellaisia lopullisella kauppakirjalla luovutettaisi.

Määräalaan kuuluu peltoalueiden lisäksi noin 0,5 ha kokoinen metsäsaareke peltolohkojen Löytöpelto ja Isopelto 1 välissä, sekä kapeita metsäalueita peltolohkojen ja tilan KUNTALA kiinteistörajojen välissä.

Vuokraoikeudet

Määräalaan kohdistuvat seuraavat vuokrasopimukset:

Pellonvuokrasopimus, allekirjoitettu 26.04.2022, koskee kaikkia kaupankohteena olevia peltolohkoja. Määräaikainen solmittu ajalle 01.05.2022-30.04.2027.

Metsästysvuokrasopimus, koskee koko kaupan kohteena olevaa aluetta, allekirjoitettu 29.06.2021. Määräaikainen, solmittu ajalle 21.08.2021-20.08.2026.

Kaavoitustilanne

Kaupan kohteen alueella on voimassa Hollolan kunnanvaltuuston 3.4.2017 hyväksymä strateginen yleiskaava.

Peltoalueet ovat lainvoimaisessa strategisessa yleiskaavassa 2017 laajoja maisemallisesti ja tuotannollisesti merkittäviä maatalousvyöhykkeitä, jotka ovat ensisijaisesti varattu maatalouden elinkeinoalueeksi, ja maankäytön suunnittelussa tulee edistää maatalouden toimintamahdollisuuksia. Peltoalueet on pyrittävä säilyttämään avoimina ja rakentaminen ja muut toiminnot sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan peltoalueiden ulkopuolelle.

Peltoalueet kuuluvat maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen sekä maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön. Alueen kaikessa rakentamisessa, toteuttamisessa ja hoidossa tulee huomioida maisema- ja kulttuuriarvot.

Löytöpelto ja Isopelto 1 väliin sijoittuu metsäsaareke, jossa on muinaismuistokohde sekä kulkuyhteys Kutajärven lintutornille.

Kunta asemakaavoittaa vanhainkodin pihapiiriä ja sen lähiympäristöä. Vireillä oleva asemakaava-alue ei ulotu myytäville peltolohkoille.

Perustelut myymiselle

Määräalan myyminen liittyy Pyhäniemen vanhainkodista yllä mainitun yhtiön kanssa neuvoteltavaan kauppaan, jota koskee kunnanhallituksen 11.04.2022 tekemä päätös (§ 98). Kyseisen päätöksen liitteessä ilmoitetaan: "Ostaja on ilmoittanut tarvitsevansa lisäksi kasvien viljelyyn 5-10 ha alueen viljelysmaata. Kunta omistaa Pyhäniemen kartanon ja ent. vanhainkodin ympäristössä n. 60-70 ha tällä hetkellä vuokralle annettua viljelysmaata. Kunnan tulee, kaupan yhteydessä, ilmaista valmiutensa myöhemmin myydä peltomaata toiminnan vaatimaan tarkoitukseen (erillisellä kaupalla) ja valmius edistää tarkoituksen edellyttämää yritystoimintaa kaavaprosessissa."

Neuvotteluissa yhtiön kanssa ilmeni, että he tulisivat tarvitsemaan enemmän viljelysmaata kuin 5-10 hehtaaria, minkä vuoksi myytäväksi ehdotetaan noin 28 hehtaaria.

Esisopimus ja määräalan kaupan eteneminen

Oy Softsolution Ltd:n kanssa solmitaan noin 28 ha:n määräalan kaupasta ensin esisopimus (luonnos liitteenä). Tämän jälkeen myytävällä määräalalla suoritetaan kiinteistö- ja puustoarviointi sekä katselmoidaan, merkitään ja mitataan myytävän määräalan rajat täsmällisesti.

Kauppahinnaksi on alustavasti neuvoteltu 10 000 euroa hehtaarilta, lisättynä puuston arvolla. Kunta on teettänyt kiinteistö- ja puustoarvioinnit. Hollolassa ja myös koko Päijät Hämeessä tehdyissä peltokaupoissa on maksettu valtaosin tasoon 8 000-10 000 €/ha. 

Lopullinen kauppakirja allekirjoitetaan 01.03.2023 mennessä. Omistus- ja hallintaoikeus määräalaan siirtyy ostajalle, kun lopullinen kauppakirja on allekirjoitettu ja kauppahinta on kokonaisuudessaan suoritettu.

Vakuus

Esisopimusluonnoksen mukaisesti Oy Softsolution Ltd tallettaisi 30 000 euron vakuuden välittäjän tilille. Mikäli mainittu yhtiö kieltäytyisi tekemästä esisopimuksen tarkoittamaa kauppaa, jäisi talletettu 30 000 euroa kertakorvauksena Hollolan kunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy määräalan myymisen esisopimusluonnoksen ja siihen liittyvän karttaluonnoksen mukaisesti.

Esittelijälle varataan mahdollisuus tehdä esisopimusluonnokseen kaupan edellyttämiä muutoksia ja korjauksia, mitkä eivät olennaisin osin muuta kaupan keskeisiä ehtoja.

Esittelijälle annetaan oikeus hyväksyä ja allekirjoittaa esisopimukseen perustuva varsinainen kauppakirja, jos kaupan ehdot eivät olennaisin osin poikkea esisopimuksen ehdoista.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

asianosainen: Oy Softsolution Ltd, (Roland Tolksdorf), Galleria Merja Rautio (galleria.rautio@gmail.com), tiedoksi: elinvoimajohtaja Heli Randell, kehitys- ja kaavoituspäällikkö Ilkka Korhonen, maankäyttöinsinööri Pasi Rantanen, kirjaamo, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Virastotie 3, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.