Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Kunniamerkkiesitykset 2022

HOLDno-2022-85

Valmistelija

  • Kaija Manninen, hallintopäällikkö, kaija.manninen@hollola.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää tämän vuoden itsenäisyyspäivänä myönnettäviä Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä koskevat valtiovarainministeriön hallinnonalan esitykset viimeistään 29.4.2022.

Tehtäessä esityksiä kunniamerkin myöntämisestä luottamushenkilöille otetaan esitykseen henkilöt, joiden pääasialliset ansiot on saavutettu valtuuston tai kunnanhallituksen tai sellaisen kunnan lautakunnan jäsenenä, jonka tehtävien ohjaus ja valvonta kuuluu valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeriöllä on ehdotuksia varten kiintiöt, jotka on annettu erikseen ritarimerkeille, ansioristeille ja mitaleille. Ministeriö ei saa ylittää omia kiintiöitään ja tämän vuoksi ministeriössä joudutaan vuosittain karsimaan osa ehdotuksista.

Ehdotuksia tulisi tehdä eri kunniamerkkiluokissa mahdollisimman tasapuolisesti kummankin sukupuolen ja eri ammattiryhmien ansioituneista ehdokkaista.

Kunniamerkkiä ei tule esittää niille, jotka seitsemän viimeisen vuoden aikana ovat saaneet kunniamerkin tai arvonimen eikä myöskään eläkeiässä oleville, ellei tähän ole aivan erityistä syytä.

Edellytyksenä kunniamerkin antamiselle kunnalliselle luottamushenkilölle on pitkäaikainen ja ansiokas toiminta kunnallishallinnon alalla. Yleensä on vaadittu 10-15 vuotta kestänyttä aktiivista toimintaa luottamushenkilönä.

Esityslistan mukana lähetetään tieto henkilöistä, joille kunniamerkkiä voidaan em. perusteilla hakea eli joiden osalta muodolliset edellytykset hakemiselle ovat olemassa. Ko. henkilöt ovat olleet valtuustossa yli 10 vuotta ja heille ei ole myönnetty  kunniamerkkiä aiemmin. He ovat myös antaneet suostumuksensa merkin hakemiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunniamerkkejä haetaan ehdotetuille henkilöille.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk.  Jarkko Niemi, Kati Pölönen ja Jari Ronkainen ilmoittivat esteellisyytensä (hallintolain 28.1 § 1, osallisuusjäävi) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Jarkko Niemi, Kati Pölönen, Jari Ronkainen

Tiedoksi

hakemukset laatii kirjaamo

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.