Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätös 2021

HOLDno-2019-221

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus kokouksessaan 15.2.2021 valitsi edustajat ja antoi heille toimintaohjeet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhtymäkokoukseen 8.3.2021. Yhtymäkokous kuitenkin peruuntui nopeasti heikentyneen korona-tilanteen johdosta.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntainyhtymältä on tullut kutsu yhtymäkokoukseen 31.5.2021 kello 9.30 alkaen, paikkana Lahden Messukeskus.

Asialista:

§ 1 Yhtymäkokouksen puheenjohtajan valinta

  • Esitys: Yhtymäkokous valitsee keskuudestaan itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan

§ 2 Hallituksen jäsenen valinta

  • Esitys: Yhtymäkokous valitsee Kari Sulosen tilalle jäsenen hallitukseen sen jäljellä olevaksi toimikauden ajaksi.

§ 3 Vuoden 2020 arviointikertomus

  • Esitys: yhtymäkokous merkitsee tiedoksi vuoden 2020 arviointikertomuksen ja lähettää sen yhtymähallitukselle toimenpiteitä varten

§ 4 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätöksen 2020 hyväksyminen

  • Esitys: yhtymäkokous
  1. merkitsee tiedoksi tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2020
  2. hyväksyy vuoden 2020 tilinpäätöksen
  3. myöntää vastuuvapauden kuntayhtymän hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille tilikaudelta 1.1.-31.12.2020
  4. päättää, että tilikauden 2020 alijäämä 107 404,50 euroa siirretään omaan pääomaan yli- ja alijäämätilille

§ 5 Muutostalousarvio 1/2021

  • Esitys: Yhtymäkokous päättää hyväksyä perusteluosan ja liitteiden mukaiset mukaiset muutokset  vuoden 2021 talousarvion käyttötalous-, investointi- ja rahoitusosaan sekä tuloslaskelmaan ja kustannusjakoperusteisiin

§ 6 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän omistajastrategia

  • Esitys: Merkitään tiedoksi

§ 7 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän konserniohje

  • Esitys: Yhtymäkokous hyväksyy liitteen mukaisen konserniohjeen

§ 8 Ensihoitoa koskevat yhtymäaloitteet

  • Esitys: Yhtymäkokous merkitsee tiedoksi aloitteet ja annetun vastineen todeten, että aloitteissa tarkoitetut asiat ovat tulleet tässä yhteydessä riittävästi selvitetyiksi

§ 9 Vastaus maksuttoman ehkäisyn järjestämisestä alle 25-vuotiaille koskevaan aloitteeseen

  • Esitys: yhtymäkokous päättää merkitä tiedoksi hallituksen vastauksena aloitteeseen hallituksen päätöksen 29.3.2021 § 55
    • ”Hallitus päätti 29.3.2021, että maksuton ehkäisy järjestetään edelleen nykyisellä tavalla iästä riippumatta tarpeen mukaan ja edellyttää, että seksuaalikas vatukseen ja neuvontaan panostetaan jatkossakin”

§ 10 Yhtymäkokouksen aloiteasiat 31.5.2021

§ 11 Yhtymäkokouksen muut mahdolliset asiat 31.5.2021

- -

Lahden kaupunginhallituksen päätös 1.3.2021 yhtymäkokouksen ohjeistukseen on annettu tiedoksi jäsenkunnille. Kaupunginhallituksen päätös:

”Lahden kaupungin yhtymäkokousedustajat tekevät yhtymäkokouksessa palautusesityksen, joka on seuraavanlainen: Palautusesitys: Yhtymäkokous palauttaa asian valmisteluun.

Ensihoidon palveluntuottamisesta on saatava todellinen ja laaja sitoutumaton selvitys, jonka kunnanjohtajat tilaavat. Selvityksessä on otettava kaikki todelliset kustannukset vyörytyksineen huomioon eri palveluntuottajilta. Lisäksi eri työaikamuotojen, vasteaikojen ym. todelliset näkökulmat on tuotava selkeästi esille. Esimerkiksi tuottamisen kustannuksista ei voi olla tilanne, jossa eri tahoilla on eri luvut. Lisäksi toteutetaan laaja kysely henkilöstölle, jossa selvitetään henkilöstön näkökulma ensihoidon tuottamisen kehittämisestä. Henkilöstön on oltava tiiviisti mukana kehittämässä palvelun tuottamista. Lisäksi on yhteistyössä tarkasteltava ja otettava huomioon pelastuslaitoksen mahdollinen tuottajuus kiireellisen ensihoidon ja johtamisen osalta."..

Koska asiasta on ennakolta tiedossa oleva esitys, sitä koskeva ohjeistus on tarkoituksenmukaista käsitellä myös kunnnanhallituksessa. Yhtymäkokouksen ajankohdan siirto mahdollistaa ohjeistuksen käsittelyn.

- -

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän siirtyneen kokouksen asialistalla § 8 on yhtymäkokoukselle tiedoksi annettavana asiana yhtymäkokoukselle tehdyt ensihoitoa koskevat aloitteet ja niiden käsitelty hallituksessa 1.2.2021 ja päätösehdotuksena on, että "yhtymäkokous merkitsee tiedokseen".

Ensihoitoa koskevissa aloitteissa on kannettu huolta ensihoidon riittävästä resursoinnista, korkeasta kustannustasosta sekä palvelutasopäätöksen vasteaikojen toteutumisesta.  Aloitteissa on esitetty koko ensihoidon tuotannon siirtoa pelastuslaitokselle ja yksityisille yrityksille.

Vastauksessaan yhtymä toteaa mm.

  • Yhtymässä on tehty useita ensihoidon tuottamiseen liittyviä ulkopuolisia selvityksiä.
  • Selvityksissä on pidetty välttämättömänä kehittää ensihoitoa osana yhtymän päivystyspalveluiden kokonaisuutta.
  • KPMG totesi, että poikkeusluvan mukainen työaikamalli ja yhtymän normaali työaikamalli eroavat käytetyn vuosittaisen henkilötyövuosien osalta, mutta koska yhteen henkilötyövuoteen sitoutuu eri määrä kustannuksia, ei kunnallisten toimijoiden yksikkökustannuksissa ole oleellista eroa. Sairaanhoitopiirien Kuntaliittoon ensihoidon kustannuksiksi ilmoittamat luvut eivät ole vertailukelpoisia.
  •  Maakunnan väestön ikääntyminen haastaa terveydenhuollon toimintaa. Osana yhtymän muutosohjelmaa on palvelurakenteeseen tehty muutoksia, joiden vaikutukset alkavat jo näkyä ensihoidon toimintaluvuissa. Ensihoidon tehtävämäärä kääntyi laskuun vuonna 2019 ensimmäistä kertaa. Vuodesta 2018 vuoteen 2020 väheni kaikkien kansalaistehtävien määrä n. 4500 kpl (11 %). Kotona hoidettavien määrä on noussut. Kuljetukset Akuutti24:än vähenivät samana aikana n. 3600 kpl (21 %). Ensihoidon ja muiden kotona annettavien päivystyspalveluiden muutos käänsi Akuutti24- päivystyksen potilasmäärän laskuun vuonna 2019. Siten myös yhtymän vuodeosastojen käyttö väheni.
  • Siirtokuljetusten määrä on laskenut huomattavasti. Siirtokuljetusten määrä väheni vuodesta 2016 vuoteen 2020 yli 2200 kpl (44 %). 
  • Ensihoidon vasteajat yhtymän alueella ovat joko tavoitteiden sisällä tai alle 10 % ylityksin lähes kaikissa tehtävä- ja alueluokissa. Yhtymän vasteajat ovat kansallisessa vertailussa kilpailukykyisiä. Valmiustuntien määrä on kasvanut vuodesta 2020.
  • Kiireellinen ensihoito on muuttunut osaksi päivystyspalveluita. Sen erotteleminen omaksi erilliseksi toimintaympäristökseen ei ole sotepalveluiden kokonaisuudessa enää mielekästä.
  • Ikääntyneet tarvitsevat paljon päivystyspalveluita, ja heidän sairautensa on usein mielekästä hoitaa kotona kotiin vietävien palveluiden ja kotisairaalan turvin. Potilaan kotona tehtävä, pitkälle viety ja yhä kehittyvä hoidon tarpeen arvio on oleellista nyt ja tulevaisuudessa. Tämä haastaa ensihoitajien työtä muokaten sitä koko ajan enemmän kohti itsenäistä sairaanhoitajan vastaanottoa potilaan luona.
  • PHHYKY:n ensihoidossa on kaksi tuottajaa, pelastuslaitos ja yhtymä, jotka toimivat kumppanuusmallilla. 

- -

Lahden kaupunginhallituksen esitys on ristiriitainen. Operatiivinen suunnittelu- ja toimintavastuu on yhtymän johdolla ja hallituksella. Kuntajohtajilla ei tähän perustuen ole sellaista asemaa tai roolia, jonka perusteella olisi mahdollista suunnitella PHHYKY:n toimintaa yli operatiivisen johdon tai sen ohittaen. 

Kiireellinen ensihoito on muuttunut osaksi päivystyspalveluita. Sen erotteleminen omaksi erilliseksi toimintaympäristökseen ei ole sotepalveluiden kokonaisuudessa enää mielekästä tai tarkoituksenmukaista.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus:

  1. valitsee yhtymäkokousedustajat (3) Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhtymäkokoukseen 31.5.2021
  2. Antaa yhtymäkokousedustajille seuraavan ohjeistuksen
    • § 1 kannatus/Lahden kansallisen kok edustajan valinta pj ja Lahden sd edustajan valinta vpj
    • § 2: esitys/kannatus yhtymähallituksen jäseneksi: Eero Virta
    • § 3-§ 8 pohjaesityksen mukaisesti

Päätös

Kunnanhallitus:

  • valitsi yhtymäkokousedustajiksi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhtymäkokoukseen 31.5.2021, Päivi Rahkosen, Hannu Heikkilän ja Eero Virran.
  • antoi yhtymäkokousedustajille seuraavan ohjeistuksen:
  1. § 1 kannatus/Lahden kansallisen kok edustajan valinta pj ja Lahden sd edustajan valinta vpj
  2. § 2: esitys/kannatus yhtymähallituksen jäseneksi: Eero Virta
  3. § 3- § 8 pohjaesityksen mukaisesti

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät- Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhtymäkokous pidetään maanantaina 13. päivä syyskuuta 2021 kello 9:30 Lahden Messukeskuksessa, Salpausselänkatu 7, 15110 Lahti.

Asialistalla on seuraavat asiat:

12 Yhtymäkokouksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

13 Hallituksen vaali

14 Tarkastuslautakunnan vaali

15 Kielellisen vähemmistön lautakunnan vaali

16 hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan vaali

17 Päijät-Hämeen keskussairaalan vaativan kuntoutuksen, sisätautien, neurologian, keuhkosairauksien, nuorisopsykiatrian vuodeosastojen sekä lastentautien ja lasten sekä nuorten neurologian vuodeosastojen ja polikliinisten tilojen uudisrakennus (RV8)

18 kuntayhtymän hallintosäännön päivittäminen asiakirjahallinnon järjestämisen osalta

19 Yhtymäkokouksen aloiteasiat 13.9.2021

20 Yhtymäkokouksen muut mahdolliset asiat 13.9.2021

 

Perussopimuksen mukaan Hollolalla on kolme yhtymäkokousedustajaa. 

Puolueiden välisten maakunnallisten neuvottelujen lopputuloksena Hollolalle on neuvoteltu yhtymän:

  • hallitukseen kaksi (2) jäsenpaikkaa PS ja SDP.sekä yksi (1) varajäsenpaikka KESK.
  • hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakuntaan yksi (1) jäsenpaikka VIHR ja yksi (1) varajäsenpaikka VIHR

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus:

1. valitsee yhtymäkokousedustajat (3) ja heille mahdolliset varaedustajat

2. Antaa yhtymäkokousedustajille seuraavat toimintaohjeet:

  • Toimielinten henkilövalintojen osalta noudatetaan maakunnallisen neuvottelun tulosta.
  • Hollolan kunnan edustajille paikat: hallitus 2 paikkaa ja 1 varajäsenpaikka sekä hyvinvoinnin ja tereydenedistämisen lautakunta 1 paikka ja 1 varajäsenpaikka. (Ehdokkaat nimetään kunnanhallituksen kokouksessa).

 

Päätös

Kunnahallitus valitsi kunnan yhtymäkokousedustajiksi:

Pentti Lampi ja hänelle varaedustajaksi Kristiina Joensuu

Jarkko Niemi ja hänelle varaedustajaksi Toini Louekoski-Huttunen

Aki Markkola ja hänelle varaedustajaksi Sakari Marttila

ja

Antoi yhtymäkokousedustajille seuraavat toimintaohjeet:

  • Toimielinten henkilövalintojen osalta noudatetaan maakunnallisen neuvottelun tulosta.
  • Hollolan kunnan esitykset edustajien paikat:
    • hallitus jäseneksi Lasse Peltonen ja Jyrki Joensuu sekä varajäsen Kristian Saarnio
    • hyvinvoinnin ja tereydenedistämisen lautakuntaan jäseneksi Teemu Laine ja varajäseneksi Matti Laurila.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut


Päijät- Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhtymäkokous pidetään maanantaina 20. joulukuuta 2021 kello 9:30 Lahden Messukeskuksessa, Salpausselänkatu 7, 15110 Lahti. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on viestillään 19.11.2021 pyytänyt kuntaa nimeämään edustajansa yhtymäkokoukseen.

Esityslista ja liitteet julkaistaan yhtymän verkkosivulla 29.11.2021: Esityslistahaku-kokoukset (phhyky.fi)

Asialistalla on seuraavat asiat:

22 Kuntayhtymän tilintarkastuspalvelut

23 Muutostalousarvio 2/2021

24 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän talousarvio 2022 ja toimintasuunnitelma

  • Perusyhtymän (yhtymä ilman liikelaitoksia) toimintatuottojen yhteissumma on 816,7 miljoonaa euroa ja toimintakulujen 804,4 miljoonaa euroa. Jäsenkuntien maksuosuuksien kokonaismäärä talousarviossa on 706,6 miljoonaa euroa, joka on 4,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 talousarviossa. Perusyhtymän talousarvio päätyy poistoeron muutoksen jälkeen nollatulokseen.
  • Esitys oheisaineistona

25 Vastineen antaminen vuoden 2020 arviointikertomuksen johdosta

26 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2022-2025

27 Vastaus maksuttoman ehkäisyn järjestämisestä alle 25-vuotiaille

28 vastaus sosiaalista luototusta koskevaan aloitteeseen

29 vastaus Hollolan Vesikansan yhtymäkokousaloitteeseen

30 yhtymäkokouksen aloiteasiat 20.12.2021

31 Yhtymäkokouksen muut mahdolliset asiat 20.12.2021

Perussopimuksen mukaan Hollolalla on kolme yhtymäkokousedustajaa. 

Kunnanhallitus valitsi kokouksessaan 6.9.2021 kunnan yhtymäkokousedustajiksi yhtymäkokoukseen 13.9.2021:

  • Pentti Lampi ja hänelle varaedustajaksi Kristiina Joensuu
  • Jarkko Niemi ja hänelle varaedustajaksi Toini Louekoski-Huttunen
  • Aki Markkola ja hänelle varaedustajaksi Sakari Marttila

- -

Kunnilta leikattavan kunnallisvero-osuuden suuruus vuonna 2023  riippuu vuosien 2021 ja 2022 kuntien sote-menoista. Tähän liittyen työvaliokunnassa on käyty jo kevään aikana läpi talousarvion valmistelun raamitusta; tältä pohjalta on laadittu myös kuntien ja hyvinvointikuntayhtymän väliset palvelusopimukset. Uudet lainsäädännön velvoitteet vaikuttavat siihen, että yhtymän menojen kasvu on muodostumassa merkittävästi korkeammaksi kuin tp 2020 kasvu. Kunnan näkökulmasta talousarvio tulisi hyväksyä tehdyn esityksen mukaisena; mikäli siihen kohdentuu poliittisia lisäyspaineita, lisäykset tulisi kattaa valmistellun kokonaismenokehyksen puitteissa sitä kasvattamatta.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus:

1. valitsee yhtymäkokousedustajat (3) ja heille varaedustajat

2. Antaa yhtymäkokousedustajille tarvittavat toimintaohjeet:

  • Hyväksyä annettu talousarvioesitys kokonaisraamin puitteissa
  • Palauttaa uudelleen valmisteluun vastaus Hollolan Vesikansan yhtymäkokousaloitteeseen siten, että siinä otetaan huomioon asiaan liittyvät, käynnissä olevat keskustelut Hollolan kunnan ja hyvinvointikuntayhtymän välillä.

Päätös

Kunnahallitus valitsi kunnan yhtymäkokousedustajiksi:

Pentti Lampi ja hänelle varaedustajaksi Kristiina Joensuu

Jarkko Niemi ja hänelle varaedustajaksi Toini Louekoski-Huttunen

Aki Markkola ja hänelle varaedustajaksi Sakari Marttila

ja

antoi yhtymäkokousedustajille päätösehdotuksen mukaiset toimintaohjeet.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätös on valmistunut ja tieto siitä toimitettu kuntaan 16.2.2022.

Esh Päivystysk. Ensihoito Peruspalvelut Ymp.th Palveluyht.
24 775 000 3 416 000 1 112 000 44 338 000 304 000 73 945 000
           

 

Vuoden 2021 talousarvioon varattiin määrärahaa 76 679 270 euroa. 

Keskeisiä selittäviä tekijöitä on kolme:

  • korona on vaikuttanut normaaliin hoitotarpeeseen siten, että muita kuin akuuttihoitoja on siirretty
  • koronan hoitokuluihin on saatu valtiolta suoraan erillisavustusta (jälkijättöisesti, hakemuksen perusteella)
  • kuntayhtymä jakaa talousarvion kasvukehikon suoraan kuntien käyttämän keskimääräisen käytön pohjalta, jolloin satunnaisvaihtelu 

Vuoden 2021 aikana toteutuma on heinäkuussa ennakoinut 7,7 % (3,2 milj. e) kasvua ja marraskuussa 5,6 % (3,7 milj. e) kasvua verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.  

Tilinpäätöksen osalta kuultavana on hyvinvointiyhtymän vs. toimitusjohtaja Timo Louna.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätöksen 2021 tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Kunnanhallitus merkitsi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätöksen 2021 tietoonsa saatetuksi.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli PHHYKY vs. toimitusjohtaja Timo Louna.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.