Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Hirvimäen asemakaava-alue, rakennustapaohje

HOLDno-2023-464

Valmistelija

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Rakennustapaohje koskee Kartanon kunnanosan kortteleita 1425-1434 sekä niihin liittyviä lähivirkistys-, suojaviher-, liikenne- ja katualueita.

Hirvimäen asemakaava on tullut voimaan 8.4.2021 (kaava numero 06-264). Hirvimäen asemakaavan alue jakautuu kahteen osaan, Hirvimäki I ja II. Rakennustapaohjeiden alueella on pääosin omakotitalojen (AO) rakennuspaikkoja, sekä joitain asuinpientalojen (AP) ja asuinrivitalojen (AR) rakennuspaikkoja. Rakennustapaohjeeseen sisältyy kartta alueen sijainnista sekä alueella voimassa olevat asemakaavakartta ja -määräykset.    

Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavaa ja niiden tarkoitus on havainnollistaa kaavamääräyksiä. Rakennustapaohjeet ohjaavat esimerkein ja havainnekuvin tontin suunnittelua, rakennusten sijoittelua, pihajärjestelyjä ja rakennusten arkkitehtuuria. Tavoitteena on viihtyisä ja toimiva asuinympäristö. Yhtenäiset ohjeet takaavat kaikille samankaltaiset lähtökohdat riippumatta rakentamisajankohdasta.

Ohjeissa on kuvattu yleisesti alueen rakentamisen ja ohjeiden tavoitteita ja alueen erityispiirteitä. Ohjeet sisältävät yleisesti koko kaava-aluetta koskevia, sekä korttelikohtaisesti eriteltyjä ohjeita mm. rakennusten suunnitteluun, sijoitteluun ja tontin toteuttamiseen liittyen. Ohjeet on laadittu  kaavoituksen toimesta ja valmistelun aikana sisältöä on käyty läpi yhdessä kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kesken. Ohjeita laadittaessa on pyritty varmistamaan, että ohjeiden mukaiset ratkaisut vastaisivat tämän hetkisiä yleisiä rakentamisen trendejä ja asiakaskysyntää.

Hollolan kunnan hallintosäännön 18 § mukaan valvontajaosto päättää alueellisista tai koko kuntaa koskevista rakennustapaohjeista. Rakennusjärjestyksen 3 § mukaan valvontajaoston hyväksymät rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavamääräyksiä ja ne sitovat tontinomistajaa riippumatta siitä, onko asiasta mainittu tontin luovutusehdoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Valvontajaosto päättää hyväksyä liitteenä olevat Hirvimäen asemakaava-alueen kortteleiden 1425-1434 rakennustapaohjeet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.